Door je evenement duurzaam aan te pakken, kan je je steentje bijdragen aan de milieuproblematiek. Er zijn steeds meer organisatoren die voor groene evenementen gaan en ook Vlaanderen en de stad Lier willen dit aanmoedigen.
Sinds 15 juni 2023 is het bij evenementen verboden om drank te serveren in recipiënten voor eenmalig gebruik, bvb wegwerpbekers.
Er geldt een uitzondering voor petflessen en blikjes als de organisator daarvoor in een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 95% van die eenmalige recipiënten gescheiden wordt ingezameld voor recyclage.
De wetgeving is van toepassing voor elk evenement dat publiek wordt aangekondigd en voor iedereen toegankelijk is (al dan niet tegen betaling), plaatsvindt op een welbepaald tijdstip en van tijdelijke aard is, zowel op openbaar domein als privaat terrein en zowel in openlucht als in een gesloten ruimte.
Bij het gebruik van herbruikbare recipiënten, met uitzondering van recipiënten uit glas en porselein, is het bovendien verplicht om in een systeem te voorzien dat garandeert dat minstens 90% van deze recipiënten wordt ingezameld voor hergebruik, en is dit de verantwoordelijkheid van de organisator.
Ook voor eten wordt de voorkeur gegeven aan herbruikbaar cateringmateriaal.
Vanaf 1 januari 2024 is het bovendien verplicht om keukenafval en etensresten te sorteren. In een zone waar bezoekers eten, is het aangewezen om een inzamelbak voor etensresten te plaatsen. Ook daar waar het eten bereid wordt, moet een apart recipiënt voorzien worden. De deelnemers en bezoekers van het evenement dienen hier ook over ingelicht te worden.
Daarnaast zijn er nog verschillende andere acties die je kan ondernemen om jouw evenement groener te maken. Dit kan gaan over duurzame communicatie, catering, afvalbeheer, energiebeheer, mobiliteit, materialen, ruimtegebruik en watergebruik. Meer informatie en praktische tips voor jouw evenement kan je terugvinden op de website van Groen Event.
Als organisator ben je verantwoordelijk voor het correct inzamelen en afvoeren van al het afval veroorzaakt door je evenement.
Je hebt er daarom alle belang bij om afval in de eerste plaats te vermijden. Dit kan je doen door op voorhand goed na te denken over volgende punten:
- Communicatie: ga je affiches/flyers/gadgets gebruiken om reclame te maken? Of ga je maximaal inzetten op digitale communicatie?
- Verbruiksgoederen: is er een mogelijkheid om met grootverpakkingen en/of herbruikbare verpakkingen te werken om zo het verpakkingsmateriaal te minimaliseren?
- Cateringmateriaal: heb je nagedacht over het gebruik van herbruikbare bekers, bordjes en bestek?
Je doet er goed aan om een afvalplan op te maken, zodat je tijdens en na je evenement niet voor verrassingen komt te staan. Zo een plan omvat volgende punten:
- Welke afvalfracties komen er vrij bij voor, tijdens en na het evenement?
- Hoe ga je elk van die fracties inzamelen?
- Welke en hoeveel recipiënten ga je voorzien?
- Waar gaan deze staan (=vuilnisbakkenplan)?
- Hoe ga je de bezoekers van het evenement sensibiliseren om het afval correct in te zamelen?
- Hoe ga je de verschillende recipiënten leeg maken? (wie gaat dit doen, hoe vaak, waar moeten ze naartoe met het afval…)
- Heb je afspraken gemaakt met een inzamelaar om het afval te laten ophalen?
Je kan meer informatie en praktische tips hierover terugvinden op de website van OVAM.