Evenementenloket

Muziek en geluid

Geluidsnormen

Wil je tijdens je evenement muziek spelen, dan moet je dit zeker vermelden in je aanvraag. Als het geluidsniveau hoger is dan 85 db(A)L, dan moet het College van burgemeester en schepenen daarvoor toestemming geven.

De uitgebreide regelgeving over geluidsnormen kan terugvinden op de website van Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse Overheid.

Bekijk hier enkele tips die je kunnen helpen om geluidshinder te voorkomen, zowel voor bezoekers als omwonenden.

SABAM

SABAM is de Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers. Ze int de verplichte vergoeding voor publiek uitvoeringsrecht bij gebruik van of laten horen of zien van werken van muzikanten, schrijvers, filmmakers, ... De vergoeding gaat naar de auteur of componist van de tekst of muziek. Ook als het gaat om een privéfuif en/of als je geen inkom vraagt, moet je aan SABAM betalen. Hoeveel je precies betaalt, wordt bepaald in functie van de grootte van de zaal, de prijs van de meest gevraagde consumptie, de gevraagde inkomprijzen...

Billijke vergoeding

Billijke vergoeding is de vergoeding die je moet betalen voor het publieke gebruik van het muziekrepertoire van de uitvoerende artiesten en muziekproducenten. De uitvoerende artiesten en producenten kunnen niet verhinderen dat je hun repertoire gebruikt voor weergave in het openbaar. In ruil daarvoor heeft de wetgever aan deze uitvoerende artiesten en muziekproducenten een automatisch recht op vergoeding toegekend: de gebruikers zijn verplicht deze vergoeding te betalen.  De Billijke vergoeding is steeds verschuldigd indien opgenomen muziek (cd, radio, computer, ...) verspreid wordt in een publiek toegankelijke ruimte.

Handig om weten: wanneer je een tijdelijke binnenactiviteit organiseert is het mogelijk dat de uitbater van de zaal een jaartarief betaalt, zodat je zelf dus geen vergoeding meer moet betalen. Check dit zeker vooraf bij de uitbater/eigenaar.

Unisono: Eén licentie, één factuur

Het platform MyUnisono vereenvoudigt aanzienlijk de aangifte en betaling van beide licenties. Je moet niet langer twee aparte licenties aanvragen voor enerzijds de auteursrechten (Sabam) en de naburige rechten (Billijke Vergoeding). Unisono centraliseert beide, met één licentie en één betaling tot gevolg.

UiT in Lier

Aarschotsesteenweg 3
2500 Lier

03 488 06 79
uitinlier@lier.be

Openingsuren buiten schoolvakanties

Maandag:
enkel telefonisch van 13 tot 16.30 uur
Dinsdag tot donderdag:
van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur
Vrijdag:
enkel telefonisch van 9 tot 12 uur
Zaterdag en zon- en feestdagen:
gesloten

Openingsuren tijdens schoolvakanties

Maandag:
gesloten
Dinsdag tot donderdag:
van 9 tot 12 uur
Vrijdag, zaterdag, zon- en feestdagen:
gesloten